Voor Toine

Nog tot en met het open monumentenweekend op9 en 10 september, hangt er (druk-) werk van mij in het kerkje van het Groningse Noordwijk. Je kunt er op zondagen van twee tot vijf terecht en in het monumentenweekend is het kerkje ook zaterdag open. Kijk op: http://www.kerknoordwijk.nl. Voor het drukwerk gebruikte ik teksten van drie mannen: twee Leidse buurmannen; David Bonnet en Toine de Caluwé en van de dichter  Marsman, een dichter die m’n buurmannen allebei erg waardeerden.

Het idee om in Noordwijk te exposeren kwam van de mensen die zich inspannen om activiteiten te vinden voor het kerkje. Zij hadden de prenten, die ik maakte bij de haiku’s van David Bonnet, zien hangen in Leiden en vonden dat wel iets voor het oude kerkje. Maar met de tien haiku-prenten was het kerkje niet gevuld. Dus toen we afspraken dat ik van augustus tot september in de kerk zou hangen, werd het duidelijk dat er meer moest komen dan de ‘Bonnetten’. De kerk vroeg om meer.

In mei stond ik in het kerkje en ik herinnerde me dat Toine de Caluwé een paar jaar geleden bij mij naast de pers stond. We hadden het over Zeeland, waar ik in de jaren ’80 als consulent in het jeugdwerk heb gewerkt. Toine vertelde dat hij uit Koewacht kwam en tot zijn verbazing wist ik waar het lag, half in België. ‘Ik heb er ‘n klein liedje over geschreven’, zei hij en zong en neuriede de melodie. ‘Daar moeten we dan een keer een boekje van maken’, zei ik. ‘Dat gaan we doen’, zeiden we beiden.
Maar het bleef bij een plan, want door zijn vroege dood verviel de gezamenlijkheid.

Koeien, klei, vlas, riet, een dijk met peppels, dat was wat bij mij was blijven hangen. Ik vroeg Rita om de tekst en vroeg of ik er iets mee mocht doen. Dat was goed.

Nu hangt het liedje in de kerk, opgeknipt in vier stukken – het vlas – de kreek – de dijk – en waar het goed voor was. Gedrukt met houten letters, gesjabloneerd en gestempeld op linnen. En ligt er een boekje met het liedje.

Drie weken geleden was Vashti, de dochter van Toine en Rita, in het kerkje. Haar Marco kroop achter het orgel en Vashti zong het lied. Voor Toine.

Als je het liedje wilt horen, stuur me dan een mailtje, silviazwaaneveldt@gmail.com

 

 

 

3 gedachten over “Voor Toine

  1. Irma dus

    Lieve Silvia wat een mooi verhaal. Het Kerkje ziet er mooi uit. Ik kan dit keer niet komen een beetje ver weg. Veel succes en waardering. gr. Rudi

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s