Nee, het zijn geen krokussen

Op weg naar de bibliotheek kijk ik verbaasd op als ik in het park een veld krokussen ontwaar. Kan niet. Het is oktober. Het zijn ook geen krokussen, het zijn herfsttijlozen. Het bolletje dat in het voorjaar groen uitspruit, schielijk verdwijnt en dan in oktober verrast met alleen maar een bloem. Zo paars.

IMG_3924IMG_3925

Ik denk aan Tom van Deel, die in augustus overleed. In de ‘artikelen’ van het Literatuurmuseum las ik een ode aan hem van Daan Cartens, De bloei van Tom van Deel was tomeloos.

Herfsttijloos II

Bij de geboorte uit haar bladderende bol

rijst gestaag en steil de steel wit eerst

en later bij de bloem neigend naar paars

van Allerzielen. Hun bollen worden uit-

geput en lijken gaandeweg nog ouder

dan ze waren maar de bloei is tomeloos

alsof een nest vol vogels de snavels luid

en levenswijd onstuitbaar houdt gesperd.

 

Uit zijn laatste bundel Herfsttijloos, 2016

IMG_3935

 

6 gedachten over “Nee, het zijn geen krokussen

  1. Thijs Weststrate

    Mooie foto’s, Sil! En ja, als botanisch onbenul heb ik deze bloemen vaker gezien, maar ik wist absoluut niet dat dit herfsttijloos was. Ken je de tekeningetjes ook die Tom van Deel maakte van de herfsttijloos? Beste groeten, ook aan Rudi! Thijs Thijs Weststrate Peterskamplaan 28 7576 TL Oldenzaal  tel. 0541-511120

  2. Anneke Schroevers

    Ha Sylvia,
    Leuk om je berichten weer te lezen. Ik ben er nog hoor, en geniet van je berichten. Ja, die herfsttijloos ken ik en ik ga ze gauw weer kopen. Ik was ze een beetje vergeten. Gaat alles goed bij jullie? Liefs, Anneke Schroevers.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s