De meeste Denen deugden

We waren naar het toneelstuk Flygt. Het gaat over twee Joodse Denen die eind september 1943 in een roeibootje over de Øresund naar Zweden gezet worden om aan een op handen zijnde razzia van de nazi’s te ontkomen. Het zijn Arne Jacobsen, architect en ontwerper, en Poul Henningsen, ontwerper, architect, journalist, schrijver en fervent vliegeraar.

IMG_3908

Het is een overhaaste vlucht. Alle twijfels komen boven in de donkere nacht op het water. Wat lieten we achter? Wat namen we mee? Het allernoodzakelijkste? Je ideeën? De twee mannen zijn vertwijfeld, in paniek, maken ruzie, houden elkaar vast, komen aan de Zweedse overkant en keren pas terug als de Duitsers in ’45 verslagen zijn.

Ik lees het nieuwe boek van Rutger Bregman De meeste mensen deugen. Op blz. 219- 223 staat het verhaal over hoe de Denen hun Joodse landgenoten hielpen.

De meeste Denen deugden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s