Wonen en werken in Denemarken

Het Deense leven

Wij zijn Rudi Westendorp en Silvia Zwaaneveldt. Sinds januari 2015 werkt Rudi als ‘ældringsforsker’ bij de KU, de Universiteit van Kopenhagen. Ik verhuisde mee als ‘spouse’ en leerde Deens. Na acht maanden wonen in een appartement in Østerbro, verhuisden we naar Jægersborg, het noordelijkste deel van de gemeente Gentofte.


November 2015

huis+magnolia kopie_newRuim tien Deense maanden verder en een turbulente tijd achter de rug. We verkochten deze zomer de Gerrit Doustraat, pakten alles in en trokken per 1 september in een wit huis, vlakbij het bos, aan de rand van StorKøbenhavn. We zitten inmiddels wel verder uit het centrum, zo’n twaalf kilometer en dat betekent veel fietsen. Het buitengevoel maakt veel goed. Het is fijn om in de eigen, grote, tuin rond te lopen en te werken, de muziek kan weer hard op elk moment van de IMG_3241 kopie_newdag en het is fijn dat om buiten te zijn je slechts de deur open hoeft te doen. Het gezellige appartement in Østerbro was een mooi Deens begin, prettig omdat het dichtbij de stad, de bedrijvigheid en de winkels was, maar het gaf ons toch al snel een opgesloten gevoel. Een attente makelaar wees ons op het huis waar we nu wonen. Het voelt goed. Met 21 kamertjes/hokjes, ook niet klein, maar bijna alles heeft een functie; was/strijkhok, broeikas, gereedschaphok, jassen- en laarzenkamer, wijnkelder, pulterkammer [rommelkamer], werkplaats, eetkamer, wintertuin, zitkamer, zijkamer keuken, bijkeuken, slaap- en logeerkamers, bibliotheek, werkkamer, garderobe, badkamer etc. En de drukkerij met de grote machines staat in de garage.


Januari 2015 Start in Kopenhagen

verhuiskaart

Vanaf 1 januari wonen en werken wij (Rudi Westendorp en ik) vanuit Kopenhagen. Rudi verhuisde professioneel van de Leidse Universiteit, het LUMC en Leyden Academy on Vitality and Ageing naar the Department of Public Health aan de University of Copenhagen. Samen verhuisden we naar een appartement in Østerbro in het noorden van Kopenhagen. Het is gebouwd in 1929 en nog rijkelijk voorzien van authentieke details.

Hoe het leven er uit gaat zien is voor Rudi meer voorspelbaar dan voor mij. De drukpersen en de letters bleven in Leiden achter en voor de komende tijd is inburgeren; de taal leren en de weg vinden, het belangrijkste item. Dit appartement ons huis maken en er een plezierige woon- en werkplek van maken is een even belangrijk punt. In de blog zullen we verslag doen van onze wederwaardigheden.

Verhuizen geeft andere adressen. We wonen op de Jacob Erlandsensgade 3-1 th, (nummer 3, 1e etage, aan de rechterkant) 2100 København Ø. T +45 5093 3141. Voor de mail graag dit adres gebruiken: silviazwaaneveldt@gmail.com.


2014

Twee jaar geleden startte ik deze site om verslag te doen van een drukproject in het Leids Wevershuis waar ik van 15 september tot en met 21 oktober 2012 een expositie had. Tijdens de openingsuren van het wevershuis (di-zo van 13.00-16.00 uur) drukte ik op de Adana(pers) en met materiaal uit de bok van Kees Baart ansichtkaarten. Ten eerste omdat het leuk is bezoekers te laten zien hoe een boekdrukpers werkt en ten tweede om daar iets om handen te hebben. Onder het kopje Leids Wevershuis staat een en ander over de tentoonstelling, onder meer over de samenwerking met Doortje de Vries, mijn buurman David Bonnet en Christiaan van Tol. Onder Blog doe ik onregelmatig verslag van mijn activiteiten. De boeken die ik maak presenteer ik onder het kopje Boeken.

 

8 gedachten over “Wonen en werken in Denemarken

 1. De Ammoniet

  Wat een prachtige beelden heb je weer gemaakt, Silvia. Fraaie kleuren in poëtische, verstilde beelden. Ben benieuwd naar de Adana-kaarten en ik kom graag zo snel mogelijk langs. Heel veel plezier en succes in het Weevershuis, Sil!

  De Ammoniet

 2. Leen & Brigit

  Leuk zo van jullie te horen. Lijkt weer een sfeervol woonplekje wat jullie gekozen hebben. We volgen jullie graag. Veel succes en plezier bij het inburgeren en tot over een paar weekjes?

 3. joke meijer

  Beste Rudi, wat leuk om dit allemaal te zien en te lezen. Wat een prachtig huis, wat een prachtige kleuren.
  veel succes, en tot bij de promotie,
  hartelijke groet,
  Joke Meijer

 4. Kee en Joop Baart

  Ik heb jullie eigenlijk schandalig verwaarloosd. Ik kan zo gauw geen echte reden daarvoor bedenken. We zijn als twee oude mensen nogal wat tijd met onszelf bezig. We waren ook nog zestig jaar getrouwd. De burgemeester op visite, maar geen berichten in de plaatselijke sufferdjes. Onzes kleinzoons, Martijn en Wouter hebben een schitterende maaltijd gekookt. Dat heb je als ze om een centje bij te verdienen allebei in een restaurant werken.llen kinderen en kleinkinderen hebben we thuis uitgenodigd. Het was een leuke dag.
  En dan gaan we nu maar eens nadenken over de nieuwe uitgave van Corps 7. Els heeft voor papier gezorgd, maar niet helemaal naar mijn wens. Henk maar gebeld die meteen een leverancier terugmailde. Dus dat komt ook goed. Ik heb me ook aangemeld voor het boekje voor Kees Thomassen. Eigenlijk een betje overmoedig, maar we zien wel waar het schip strandt.
  Ik begrijp dat julle zeker geen spijt hebben van jullie Deense avontuur. Geniet er van en ik zal nu proberen wat regelmatiger iets van me te laten horen.
  Groeten, ook aan Rudy,
  Kees

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s