Praten en breien II

Stikkeklubs zijn vaak verbonden aan buurthuizen, kerken of bibliotheken. Soms kom je gewoon met je eigen breiwerk, voor de kaffe med kage, om hulp of een praatje, of voor de goede zaak. De kerk vlakbij heeft een strikkeklub die doopservetten breit. Lapjes van 21 x 21 cm -handig, want zo groot als de korte kant van een A4-tje- in witte katoen met daarin gebreid een christelijk teken; een kruis, een boot, vissen, een anker. Met een doopdoekje wordt het hoofdje van de dopeling afgedroogd en de ouders krijgen het mee als herinnering. Fijne kleine overzichtelijke geloof-hoop-en-liefdebreiwerkjes zijn het. Het afgelopen jaar was de productie zo hoog en het aantal borelingen zo laag, dat de strikkeklub uit moest zien naar een alternatief breiproject. Er wordt nu gewerkt aan een kleurig tapijt, de doopdoekjes in kleur en aan elkaar gehaakt, voor de zangbijeenkomsten van moeders met baby’s; babypsalmesang. IMG_0914

Een ander fenomeen is de door Facebook aangejaagde breigroep Lommevenner. Een lomme is een broekzak en een ven een vriend. Een broekzakvriendje is een gebreid knuffeltje. Ze worden in ambulances en ziekenhuizen gebruikt om contact te maken met kinderen. Een lommeven mag met je mee, stelt je gerust en blijft altijd bij je. Het concept komt uit Noorwegen en verhuisde met een Noors echtpaar in 2018 naar Denemarken. In recordtempo raakten meer dan 4600 Denen in de ban van het breien van een of meerdere lommevenner. IMG_0911

Zo’n troostknuffel moet aan een behoorlijk aantal eisen voldoen. Maat: max.13×7 cm. Het broekzakvriendje is gebreid of gehaakt van op 40 graden wasbaar materiaal, moet gevuld zijn met schoon fiberfill en er mogen géén belletjes of rammeltjes in, alles moet vastgenaaid zitten, géén knopen of losse onderdelen. Het is een klein overzichtelijk breiklusje en mooie manier om van je restjes garen af te komen. De knuffels worden centraal ingezameld, gewassen en in zakjes gestopt.IMG_0910

Het ambulancepersoneel is enthousiast en steekt de breiers*/breisters regelmatig een digitaal hart onder de riem. “Jouw lommeven maakt het verschil tussen een goede en een nare tocht voor een kind in de ziekenauto”. En op Facebook verschijnen bedankfoto’s met trotse bezitters van zo’n klein vriendje.IMG_0912

*Ja, ook mannen! Op de Deense school leert iedereen breien. Het Scandinavische breiduo Arne (Noorwegen) en Carlos (Zweden) zijn rolmodellen.

4 gedachten over “Praten en breien II

  1. ietschomaker

    Dag Silvia,Wat leuk toch dat je ons zo vertelt over alles wat je meemaakt en ziet.En dat met al die mooie foto’s erbij.Dankjewel en hartelijke groeten,Iet SchomakerVerzonden vanaf Samsung-tablet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s