Deens evenwicht

We komen in balans, de ergste drukte is voorbij, de meeste dozen zijn uitgepakt en inmiddels krijgt de drukkerij in ’t schuurtje ook vorm. De herfst doet met zijn eerste storm zijn intrede. Kastanjes, eikels, hazel- en beukennoten alles valt nu op de grond. In de tuin zitten er geregeld tien eksters op het gras en ’s morgens heel vroeg zeven lijsters. In de oude perenboom roffelen bonte spechten en de eekhoorn heeft zich ook al een aantal keren laten zien. Rudi denkt zelfs het vosje gezien te hebben.

In een poging de ‘blog’schade in te halen schreef ik vorige week dit: vandaag is het de laatste dag van september. De eerste maand in ons nieuwe huis zit er op. Buiten straalt de zon, strakblauwe lucht. Huis en tuin liggen er mooi bij.

IMG_4395De echte herfst laat -gelukkig- nog even op zich wachten. De afgelopen maand pakten we twee verhuiswagens uit. De Deense zat al goed vol, maar de Nederlandse sloeg alles; een combinatie van 19 meter lang met 15 ton aan spullen. Twee dagen sjouwen, gelijk alles min of meer op de juiste plek zetten en daarna heel veel dozen uitpakken. En daar zijn we, behoudens de drukkerij, al ver mee gevorderd.

Op 23 september waren, voor een bliksembezoek -dinsdagavond in, woensdagavond uit- in NL. We woonden de promotie van Sanaz Sedaghat bij in Rotterdam en tegelijkertijd werden Rudi en David van Bodegom door de pers en nieuwsrubrieken overvallen voor hun nieuwe boek Oud worden in de praktijk. Radio 538, RTL Laat, Met het oog op morgen, ‘s morgens op pad met Wouter Woussen van De Standaard en de publiekspresentatie van het boek in het stadhuis van Leiden, waar beiden heren elkaar vrolijk voor de vuist weg aanvulden en het eerste exemplaar overhandigden aan de oudste aanwezige (80 jaar).

De 25e sprak Rudi zijn Deense inaugurele rede uit (in het Engels :)) en is nu echt deel van de KU (Københavns Universitet). Gevolgd door een feestelijke bijeenkomst hier thuis voor collegae en vrienden. Het was geanimeerd en ‘hyggeligt’ (het Deense woord voor gezellig). IMG_4463

Het weekend ruimden we de partij op, wandelden we in het nabij gelegen bos met burlende herten en waren in Louisiana, museum voor moderne kunst in Humlebæk, om de tentoonstelling van Yayoi Kusama te bekijken. Zondagavond brachten we Maud, onze laatste gast, naar de trein en daar zaten we dan, met z’n tweeën, in het grote huis, door Tom Kirkwood donderdagavond tot The White House gedoopt. Op zoek naar een Deens evenwicht.

6 gedachten over “Deens evenwicht

 1. Kees Baart

  Die Sil en Rudy toch ! verlaatsen hun hele hebben en houden, houden universitaire toespraken, ontwikkelen een plaats voor de drukeij en reizen nog even naar Nederland voor een t.v.-optreden.Ik ben al moe als ik het opschrijf! Mijn komende uitje is de markt in Leiden. Ik hoop daar weer wat Corps 8 leden te ontmoeten, waaronder de Deense Sil! Als jij komt, Sil/ zie je kans om de ‘spatjes’ van DidM mee te nemen. Jij hebt ze destijds meegenomen. Een groot plezier doe je mij ook als je Garamond 12 of 16 of 24 meneemt. Ik kan niet meer zeggen dat ik ze anders wel om halen! We hebben goede heinneringen aan Denemarken: we hebben jaren geleden heel Jutland doorgfietst1 Ikhoop je te zien in Leiden, Groeten van Joop en Kees.

 2. Margriet

  Wat een enerverende ervaringen allemaal en fijn om te lezen dat je je eigen spullen weer om je heen hebt zodat het huis ook een echt thuis wordt.
  Hier in Nederland is het een prachtige septembermaand geweest en heerlijk veel geroeid met als hoogtepunt de 58 km marathon door het groene hart. Het was een zonnige en windstille dag en de Kaag lag er als een spiegel bij. Prachtig om zonder zeilboten daar te roeien. .
  Jullie een hartelijke groet, Margriet

 3. Dieuwertje Erades-Autsema

  ha Silvia,
  Wat een enorm karwei. Dat zal niet eenvoudig zijn. Ik heb er bewondering voor. Als jullie zo aan de slag blijven gaan, zijn jullie eind oktober vast klaar. Knap hoor.
  Hier in de Vreewijk gaat alles zo zijn gangetje. In de Hugo de Grootstraat zijn ze de studentenhuizen 3 en 5 aan het opknappen. Er staan 2 grote containers en een keet in de straat en omdat huis van Mevrouw Splinter op 8 is verkocht en wordt opgeknapt staan er ook nog een vlikobak en twee toilethuisjes, bovendien staat nr. 21 in de steigers. Het lijkt wel een grote bouwmarkt. De familie Arends is ook verhuisd. Van de Witte Singel naar een tijdelijk adres waar ze de bouw van hun definitieve woning afwachten. Daar zit nu een jong gezin in. In de Gerrit Dou is er niet veel aan de hand. Verder in de wijk ook niet. Het weer is hier zo af en toe behoorlijk grijs met wat regen. Maar af en toe schijnt de zon. Zo ook op 3 oktober. Het zag er niet naar uit, maar het was geweldig weer en de kermis en optocht waren als van ouds. En met het fraaie weer was het overal heel druk. Volgens Meteo wordt het komende tijd kouder, maar droger. We zitten nu echt in de herfst. Bladeren verkleuren volop en vallen uit de bomen. En het is al weer zo vroeg donker. De kraaien hebben al weer de notenboom ontdekt. Met volle snavel of poot landen ze dan op mijn dak en laten vanuit de goot de noot vallen. Daarna strijken ze neer en peuzelen de noot op. Slimme kraaien!
  Het allerbeste in Denemarken. Groet Dieuwertje

 4. Thijs Weststrate

  Dank je wel, Sil! Leuk om dit alles te lezen en om de foto’s te zien. We ontmoeten elkaar ’s zaterdags op de beurs, hoop ik. Na de borrel reis ik naar huis, want het is hoe dan ook een druk weekend. Tot dan! Thijs

  Thijs Weststrate Peterskamplaan 28 7576 TL Oldenzaal tel. 0541-511120

 5. Irma dus

  Jullie hebben een drukke tijd achter de rug!!, Zowel in Nederland en nu met jullie nieuwe huis. Fijn dat jullie nu kunnen genieten van de nieuwe omgeving. Met veel plezier heb ik Rudi gehoord op de radio, gezien op tv en het optreden bij Late night. ”Oud worden in de praktijk” heeft iedereen zo ongeveer op het netvlies staan. Jammer dat ik niet wist dat je in het stadhuis in Leiden je boek signeerde, want nu heb ik je gemist. Helaas.
  groeten uit nu een ijskoud Leiderdorp, dikke wolken en regen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s