FF pauze en een hond

Twee weken geleden was Floor hier met Mees (Maltezer). Toen was het bos nog vol met herfstkleuren en lopen met Mees (lufter hunden) was ook de buurt verkennen.

IMG_4597 kopie_new

We moesten met een blos van schaamte op de wangen bekennen dat we nog niet erg veel rond gelopen hadden in de directe omgeving. Daar is nu verandering in gekomen, want Mees logeert hier tot Floor hem weer op komt halen, en dat is pas in de kerstvakantie. Dagelijks op pad met een hondje is niet alleen gezellig, maar levert ook weer nieuwe ontdekkingen en ontmoetingen op.

IMG_4780 kopie_new

In het bos achter het huis loopt een deel van de oude vesting van Kopenhagen met een waterlinie en het Garderhøjfort.

IMG_2928 kopie_new

Het fort is nu (kindvriendelijk) museum. Het water voor de linie had moeten komen door twee hoger gelegen meren, middels een ingenieus systeem van waterlopen, leeg te laten lopen in de linie. Het zou slechts een paar dagen kosten om de boel onder water te zetten. Op de kaart is goed zichtbaar tot waar het water gekomen zou zijn en dat is dichtbij ons. Wij wonen op een zandwal die als een strategisch schiereiland omgeven zou zijn met water. Het hele project is ontwikkeld na de Engelse bombardementen op Kopenhagen in 1807, om te voorkomen dat de vijand te dichtbij kon komen. De angst zat er goed in en met het krijgskundig inzicht van die tijd was een waterlinie met een gereguleerde inundatie de oplossing. De bouw duurde van midden 19e eeuw tot honderd jaar terug. Op het hoogtepunt waren er 60.000 militairen gelegerd in de linie, want de ‘befæstning’ loopt om heel Kopenhagen heen. Van strategisch nut is de ‘befæstning’ nooit geweest en het project was eigenlijk al direct achterhaald. Nooit gebruikt waar voor het gebouwd werd, nu goed voor vele fiets-, wandel- speel- skate kilometers.

De pauze geldt voor het Deens. Even geen grammatica. Even tijd om het huis echt in te richten, alles een echte plek te geven, gordijnen te naaien, de kelder op te ruimen, de drukkerij op orde te brengen en op te stomen naar de Deense kerst. En ik moet bekennen dat het ook wel fijn is om niet ‘s morgens om kwart voor acht op de fiets te hoeven stappen. De dagen zijn hier met het intreden van de normale tijd -wintertijd- wel erg kort aan het worden. Het zijn zie-de-maan-schijnt-door-de-bomen-avonden, met hoor-de-wind-waait-door-de-bomen. Geen Sint te bekennen, hoewel… zaterdag werd er aan de deur geklopt en ijverige Piet liet door de Deense postman(d) met postijsmuts lekkers uit Leiden bezorgen.

IMG_2926 kopie_new

Heerlijk boek met fantastische plaatjes. Voor meer: http://www.hoeoudissinterklaas.nl

Met pepernoten en borstplaat op de bank, lekker lezen in het nieuwe Sinterklaasboek Hoe oud is Sinterklaas? Bijna helemaal een Vreewijkse productie; Sandra Lijesen had al jaren het idee om een boek over Sinterklaas te maken. Bette Westera (Gouden Griffel) schreef het op, Barbara de Wolf maakte de vrolijke illustraties en Antoinette Hanekuyk verzorgde het boek.

In Denemarken geen Sint en Piet, de Denen maken zich op voor de Kerstman. Vrijdag 6 november was het J-dag en veroverde 250 teams in het blauw gestoken Kerstmannen met een ‘sneeuwstorm’ (Julebryg uitdelend) om 20.59 uur het land.

IMG_5028 kopie_new

Julebryg is hèt kerstbier; licht zoet en met een vleugje Engelse drop. Het is de start van het kerstseizoen met een destijds uit de hand gelopen reclamegrap van Tuborg en het sein om de kerstverlichting uit de kelder te halen en de buitenbomen te versieren.

IMG_4664 kopie_new

Aanstaande vrijdag worden de lichtjes op Hotel D’Angleterre, op Kongens Nytorv, ontstoken en is de Kopenhagen officieel in kerstsfeer. Tivoli is er klaar voor. De winkels zijn al zover met veel cadeausuggesties en veel kaarsen, om het aftellen naar de kortste dag maar zo makkelijk mogelijk te maken.

Tot slot nog even een uitstapje naar Leiden, waar ik was om 40 jaar Drukwerk in de Marge mee te vieren.

IMG_4679 kopie_new

Het was een prachtig weekend, de Pieterskerk baadde in het Saenredamse licht, er was een zeer genoeglijke avond met de drukkersvrienden in de Hortus en ik ging terug naar Kopenhagen beladen met drukwerk. Het was een warm bad. En die lange Deense avonden komen met al dat lees- en kijkwerk goed van pas.

 

10 gedachten over “FF pauze en een hond

 1. slijesen

  Wat leuk dat je aandacht geeft aan ons boekje! Ik ben zelf ook zo blij met het eindresultaat. Het is echt een TOP boekje geworden!
  Ik had ter promotie van ons boekje alle ‘Verenigingen-in-het-buitenland-voor-Nederlanders’ gemaild. De Sint aan de Cote d’Azur heeft besteld! En als het goed is heeft de voorzitter van NViF, Michael Boelen, over ons boekje een kort bericht geplaatst op de Finse Facebook site!
  Nu nog de Denen 🙂
  liefs uit Leiden!

 2. slijesen

  Wat leuk dat je aandacht geeft aan ons boekje! Ik ben zelf ook zo blij met het eindresultaat. Het is echt een TOP boekje geworden!
  Ik had ter promotie van ons boekje alle ‘Verenigingen-in-het-buitenland-voor-Nederlanders’ gemaild. De Sint aan de Cote d’Azur heeft besteld! En als het goed is heeft de voorzitter van NViF, Michael Boelen, over ons boekje een kort bericht geplaatst op de Finse Facebook site!
  Nu nog de Denen 🙂
  liefs uit Leiden!

 3. Irma dus

  Weer een heel leuk overzicht van jullie Deense avonturen. Sinterklaas ga ik wel vieren met de kleinkinderen die er nog heilig in geloven. Spannend dus en veel gedichten en surprises maken. Kortom een drukke tijd. Veel groeten uit een ontstuimig en kletsnat weer hier.

 4. Dieuwertje Erades Autsema

  Ha Sylvia , Leuk jouw bericht over hoe het je in Kopenhagen vergaat. Gezellig dat kleine witte knuffelhondje. Je logeetje…. Hier zijn de dagen ook al heul erg kort. Rond 16:00 gaat het al schemeren.  Fijne dagen Groet Dieuwertje

  Verzonden vanaf Samsung-tablet

  1. Silvia Zwaaneveldt / De Baaierd Berichtauteur

   Ha Dieuwertje, Ja mijn moeder sprak altijd al van de donkere dagen als Sint in het land was, maar het werd nog erger zei ze: de donkere dagen voor Kerst. Daarna duurt het een poosje voor je merkt dat de dagen gaan lengen en de winter gaat strengen. Kortom, we hebben nog wat voor de boeg. Maar ik zou de seizoenen niet willen missen. Veel Deense groeten!

 5. Frans

  Hoi Sil,

  Geweldig om jullie zo op afstand te volgen en bezig te zien, ik leer en zie mooie zaken van Kopenhagen en omgeving. Al weer bijna 1 jaar onderweg in het nieuwe leven. Het gaat jullie goed af. Liefs en mooie dagen in het restje van het jaar.

  Frans

 6. Anneke Schroevers

  Ha Syl en Rudi,
  Heb het Sinterklaasboekje al in huis, erg leuk gedaan, dank je wel voor de suggestie, kleindochter Rana zal er blij mee zijn.
  Wat een druk leven hebben jullie, even verhuizen, op en neer naar Nederland en en passant nog even allerlei vrienden ontmoeten, ga maar door.
  Hier alles nog steeds goed, ik zal proberen Rudi´s adviezen toe te passen, maar heb het nog steeds druk met middeleeuwse muziekgroep, oppassen op de kleinkinderen, thuis allerlei klussen, ook in de tuin, enz.
  Liefs en prettige feestdagen,

  Anneke Schroevers

 7. Bertie

  Heerlijk bericht en prachtige foto’s. Fijn dat er kaarsen en kerstversieringen en sneeuw zijn om de lange donkere avonden in het noorden mee te verlichten. Ik wil het ook minder druk hebben! En lekker naar onze plek in Stockholm gaan!
  Sinterklaas vieren wij al jaren niet meer, maar met de geboorte van ons eerste kleinkind binnenkort is het Sinterklaasboek een leuke tip. Ik ben een Bette Westera-fan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s