Mijn opa had Deens servies!

In een van de eerste weken in dit land stopte ik bij een ‘genbrugshop’, een kringloopwinkel. Mijn oog werd getrokken door een stapeltje borden in de etalage. Met opgetrokken wenkbrauwen keek ik beter, het kon niet waar zijn. Daar stonden dezelfde borden, die ik al jaren met me meesleep, wit aardewerk met een gepenseelde blauwe bloem erop. Het servies van Opa Piet! Fiets op slot, de borden gekocht voor een luttel bedrag en in m’n eerste woordjes Deens aan de (Zweedse) mevrouw achter de toonbank uitgelegd dat ‘min farfar fra Holland havde de samme talleken, men han er død for mange år siden, og jeg har tallerken endnu.’ Een vreemd toeval, maar goed om mijn alertheid op borden met blauwe bloemen op te voeren. Een week later aten we bij een collega van Rudi en hij serveerde de maaltijd op mooi Deens porselein met blauwe bloemen. Het was van de beroemde Deense serviezenmaker Royal Copenhagen. De blauwe bloemen op mijn borden kwamen dan wel overeen, maar waren niet ‘royal’. Er staat ook maar een bloem op elk bord, de royals zijn beter bedeeld. In de loop van de tijd scoorde ik af en toe een (paar) bord(en) of een schaal en zo groeit de verzameling. Het moeilijkst is om aan de ontbijtbordjes te komen. Die zijn of het meest gebruikt en gesneuveld of verworden tot plantenschotels.

IMG_4068Een week geleden aten we met Ruud z’n moeder en Hans en Miep op een terras in de stad. Het smørrebrød werd opgediend en zag er heerlijk uit. Omdat we wilden delen bracht de serveerster kleine aardewerken bordjes; ja! Opa Piet z’n bordjes. Met blauwe bloemen!

Zij had ook moeite om aan de kleine bordjes te komen vertelde ze, je moest geluk hebben. Het servies heet: fattigmands blå blomst; de armelui’s blauwe bloem. Hoe Opa Piet aan dit Deense servies is gekomen is een grote raadsel. Ik heb me maar neergelegd bij het feit dat het nooit opgelost zal worden en verzamel rustig verder.

10 gedachten over “Mijn opa had Deens servies!

 1. Kees Baart

  Die Sil en Rudi toch! De ene culturele gebeurtenis na de andere. We doen ons best om het allemaal bij te houden! Bedankt en we vinden dit leuk,(hoor je dan te zeggen?) Joop en Kees

 2. Anneke Schroevers

  Hoi Silvia en Rudi,

  Ik had al naar die bordjes zitten kijken, wij hadden na de oorlog ook zulke borden. Ik weet niet naar wie ze gegaan zijn, ik heb ze niet gekregen. We hadden er ook een grote verzameling van, want we hadden vaak bezoek. We hadden ook één blauwe bloem in het midden, de armeluis versie dus, maar na de oorlog was je al blij dat je wát had. Wij hadden bij de bevrijding alles verloren. En ik vond het een gezellig servies. Succes met de ontbijtbordjes.
  Jullie hebben de verhuizing blijkbaar overleefd, knap hoor na al die sores.
  Veel groeten, Anneke Schroevers

 3. Dieuwertje

  Wat leuk en dat je het nog kunt kopen, al is het in een uitdragerij. Als ik naar de foto kijk ziet het er voor deze tijd niet uit als arme lui….. Succes met je verzameling. Misschien krijg je het nog wel kompleet!!!!

  1. Silvia Zwaaneveldt / De Baaierd Berichtauteur

   Dag Yvonne, allereerst excuses dat ik laat reageer. Ik ben een beetje slordig met de blog. Inmiddels heb ik hier, in Kopenhagen, al veel bij elkaar gesprokkeld. Het is heel grappig want het komt op onverwachte momenten boven tafel. Zo was ik in de bibliotheek en kreeg een croissant geserveerd op zo’n bordje. Met toestemming van de afwasser geruild voor een bordje van de kringloop. Dus ik ben inmiddels wel compleet.
   Ik ben wel nieuwsgierig hoe je op m’n site terecht kwam. 🙂

 4. Inga

  Dag Silvia,

  Mijn grootmoeder was Deense en uit haar inboedel heb ik, wat destijds over was van, haar fattigmands blå blomst servies gekregen. O.a. vier ontbijtbordjes. Al was het van mijn grootmoeder, ik denk erover afscheid van dit servies te nemen. Wat ik heb zijn, behalve de ontbijtbordjes, 3 diepe borden, 5 grote borden, 2 dekschalen met deksel onbeschadigd, een dekschaal licht beschadigd bij het oortje en deksel ontbreekt, 1 soepterrine met deksel waarvan knop helaas al bij mijn grootmoeder was afgebroken, 4 serveerschaaltjes div. formaten en een juskommetvoet,voet is beschadigd aan voorkant. En dit servies woont al jaren (ik weet niet hoe lang) in Den Haag. Wat ik opmerkelijk vind, is dat dit servies niet gemerkt is. Een bord heeft achterop het getal 157 staan.
  En ik heb altijd vermoed dat dit een Deens servies was en dankzij jouw blog weet ik het nu zeker.

  1. N van der valk

   Dag, het is inmiddels jaren later, maar bent u nog in het bezit van dit blauwe Deense servies.
   Wij hebben ook een aantal onderdelen en hebben belangstelling voor meer.
   Als u wilt reageren, wilt u dan dat dan doen op mijn e-mail adres:
   Nellekevanderv@gmail.com
   Vriendelijke groeten, nelleke uit Groningen

 5. Silvia Zwaaneveldt / De Baaierd Berichtauteur

  Dag Kees, ik vond het bij de kringloopwinkels in Kopenhagen en omstreken. Je kunt ook kijken op DBA; Den Blå Avis, dat is Marktplaats voor de Denen.Er is een app van. Zoekwoord: blå blomst. Je komt dan ook het duurdere Royal Copenhagen Blå Blomst tegen. Als je zoekt naar de bordjes etc die ik heb moet je zoeken naar ‘fattigmands blå blomst’. Soms is er in een keer heel veel en andere keren duurt het heel lang tot er weer iets te vinden is. Het is sprokkelen. Denen spreken goed Engels en zijn vaak bereid dingen op te sturen. Succes!
  Silvia

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s