Arc de Triomphe

Vijfhonderd jaar geleden leverde Albrecht Dürer een bestelling af in dertigvoud, bij keizer Maximiliaan van Oostenrijk. (De keizer van de kroon op de Westertoren). Het was een drukwerk, een relatiegeschenk. Eén van deze indrukwekkende en imponerende drukken, hangt nu compleet gerestaureerd, in het Statens Museum for Kunst in Kopenhagen.

IMG_3441 Maximiliaan wilde iets uitzonderlijks en maakte met deze opdracht aan Dürer handig gebruik van de mediarevolutie die toen aan de gang was. Gutenberg had ruim vijftig jaar eerder het zetten en drukken met losse loden letters uitgevonden en het was nu mogelijk met werk van de pers op een goedkope manier met de rest van de wereld te communiceren. De opdracht aan Dürer was het ontwerpen en (laten) snijden van een erepoort. Een erepoort die niet van steen was, maar een die makkelijk vervoerd kon worden naar bevriende en minder bevriende hoven, belangrijke handelssteden en daar in alle hoeken van het rijk de macht onderstreepte van de man die de opdracht gaf. De erepoort meet 3 bij 3 meter en is rijkelijk versierd met veldslagen en overwinningen, fabeldieren, wapens, een afbeelding van Julius Caesar -want daar wil je als keizer mee geassocieerd blijven- een uitgebreide stamboom, rijkelijk versierd met exotische granaatappels, kortom alles wat maar de macht van de Habsburgse keizer kon onderstrepen.

Op www.smk.dk is bij de ‘udstillinger’ onder ‘MAGT og ÆRE’ (of als je op English tikt; exhibitions, Might and Glory) deze erepoort te zien en daar kan je ook inzoomen op details. Het drukwerk is gedrukt met (ik weet niet meer hoeveel) perenhouten houtblokken, die gesneden zijn door Hieronymus Andreae uit Neurenberg. In de poort zitten ook uit lood gezette tekstfragmenten, die er later ingedrukt zijn. Wie de drukker is geweest van de houtblokken en de teksten is niet bekend.

IMG_3437 kopie_new  IMG_3444 kopie_new

2 gedachten over “Arc de Triomphe

 1. Thijs

  Mooi dat je weer in het drukwerk zit, Sil! ’t Is duidelijk geen margewerkje geweest, die dertig exemplaren van zo’n grote lap met van alles en nog wat. Aardig relatiegeschenk overigens.

 2. j.j.meij@ziggo.nl

  Dag silvia,

  Mag ik voor de administratie jullie nieuwe adres?

  Dank en veel groeten

  Hans

  Dr.J.J. Meij PhD, Board member Amphia Hospitals Breda the Netherlands +31.(0)76.5953539

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s