1 mei 2015

Op 1 mei verzamelt Arbeidzaam Denemarken zich in Faelled Parken achter ons huis. Op de universiteit hebben ze mij de afgelopen week meerdere keren indringend verteld dat het vandaag een vrije dag zou zijn.

IMG_3232 kopie_newDrommen mensen in alle soorten en maten vullen de wegen naar het park. Dik en dun, trots en verloederd, allochtoon en autochtoon. Ook zijn er veel groepjes jongeren, maar die zijn opvallend gelijk en Deens met blonde haren. Samen duwen ze de bolderkar gevuld met bier en gettoblaster. Als we op het immense veld aankomen is het een mengeling van geuren, geluid en vergezichten. Golven van nat gras, sigarettenrook, bier en barbecue mengen zich tot het ‘parfum de festival’. De gettoblasters concurreren om hun bereik, maar zij moeten het allemaal afleggen tegen de decibellen van het podium. Een heus decor met alles erop en eraan. Aan beide kanten van de spreekbuis hangen sliertjes met geluidsboxen alsof het oorbellen zijn.

Helle T-SWe horen haar eerder dan dat we kunnen zien. Langzaamaan kunnen we het staccato zangerig betoog koppelen aan de spreekster in de verte. Tussen de rode vlaggen staat Helle Thorning-Schmidt met halfhoge laarsjes, een jekker en een paardenstaart de oppositie te bekritiseren. Het lijkt mij een waagstuk te midden van zoveel arbeiders, zeker wanneer je premier bent. Maar Helle hamert op behoud van de ware sociaal-democratische waarden – ik word gesouffleerd door Silvia die haar inmiddels op hoofdlijnen kan volgen – die Denemarken gemaakt heeft tot wat het is. Ik doe mijn ogen dicht en even denk ik dat ik naar een aflevering van Borgen zit te kijken. Maar de realiteit krijgt weer snel de overhand; het is het land waar we nu wonen. Links van het podium zie ik op een container politie met verrekijkers en doorgeladen machinegeweren. De schrik zit er nog goed in. We staan op 500 meter waar tien weken geleden café Krudttønden – het kruitvat – met een schietpartij het debat over vrijheid van meningsuiting was ontploft. Ditmaal blijft het rustig. De speech van Helle wordt uitgeluid met een beheerst gejuich en wapperende Deense en sociaal-democratische vlaggen – die met die roos erin.

IMG_3224 kopie_new We slenteren over het festival terrein. Het is een braderie van kramen met heuse communisten op leeftijd. Tamil strijders pleitten voor hun onafhankelijk vaderland en Iranezen willen zich verenigen. Er zijn gas gevulde ballonnen voor de kinderen en aaneengeschoven tafels en banken voor de volwassenen die zich te goed doen aan Carlsberg of Royal bier. Ik raak in verwarring omdat er herinneringen blijven opduiken van een Koninginnedag uit lang voorbije tijden, Deutsche bierfesten in Beieren, en een Scoutingverleden toen we dit soort massabijeenkomsten zelf organiseerden. Alles loopt door elkaar – we zijn immers allemaal gelijk – en dat is typisch Deens.

Toch is niet iedereen gelijk. Het frisgroene gras – het is lente en er is een buitje regen gevallen – wordt minutieus schoongehouden door arbeidende mensen die plastic zakken vullen met lege blikjes, flesjes, halve worstenbroodjes en kartonnen met mayo. Het zijn gekleurde Denen en waarschijnlijk allochtoon, al weet je dat nooit zeker. Maar in ieder geval zijn zij anders dan wij allochtoon zijn, want in de wind wapperen onze grijsblonde haren. We gaan naar huis want we krijgen gasten. Mijn eerste allochtone promovendus uit Indonesië is vandaag begonnen. Zij heeft een heus arbeidscontract en een burger service nummer.

Op straat zie ik ook nog steeds gekleurde mannen plastic zakken vullen met fles en blik. Ze zijn op de fiets en rijden van vuilnisbak naar vuilnisbak. Statiegeld is een uitvinding; de stad blijft schoon, en illegale allochtonen worden voorzien van bed, bad en brood.

.

2 gedachten over “1 mei 2015

 1. Dieuwertje Erades Autsema

  Boeiend verhaal over Deense mores.  1 mei is weliswaar internationaal, maar elk land viert dat weer anders. Grappig om dat via jullie verslag mee te beleven. Dank je wel. Groetjes Dieuwertje

  Verzonden vanaf Samsung-tablet

 2. Maria Peters

  Beste Sil en Rudi,

  We hebben 1 mei in Beijing gevierd samen met miljoenen Chinezen op Tiananmen Square!
  Blijven genieten van jullie nieuwe woonplaats!
  Lieve groeten,
  Maria & Jeroen Peters

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s