Honderd dagen Kopenhagen

kinderwagens kopie_new

De eerste honderd dagen waren gevuld met het verwerven van de juiste papieren, werken, fietsen, en onregelmatige werkwoorden. We kregen een beeld van het stukje Europa dat Denemarken heet. Denemarken met strak wapperende vlaggen -want veel wind-, met veel fietsers -, die je bestraffend toespreken als je niet stopt voor oranje of als je niet helemaal correct voorgesorteerd staat voor het stoplicht-. Denemarken met z’n onmogelijke taaltje en vriendelijke, afstandelijke mensen. Iedereen bij z’n voornaam. Bijna geen stopdassen en geen buitenspelen nette pakken. Korte broeken (jongens) bij het eerste glimpje zon en een temperatuur boven de 3 graden Celsius.

Heel veel kinderwagens met jonge vaders, veel plassen en kaplaarzen, veel kinderopvang. Een georganiseerd leven; van een half jaar af naar de Vuggestue, van 3 tot 6 jaar naar de Børnehavn en daarna lang naar school en studeren met een vette studiebeurs (800 €).

Een land van zekerheid, tweeverdieners en goedbetaalde banen; meer dan dertig procent van de beroepsbevolking werkt voor het barrista in het park kopie_newuitgebreide staatsapparaat. Vrije gezondheidszorg, vrij en gratis onderwijs, veel kantines (lunch van 11.30 – 12.30 uur). Om vijf uur zijn de kantoren donker en dicht, dan haal je je kinderen van de opvang of heb je een vrije tijdsafspraak. Het land met de meeste verenigingen.

Het land van buitenspelen voor groot en klein. Het park is van iedereen, de beachvolleybalclub speelt z’n wedstrijdje naast de kinderen op het bloesem 2 kopie_newspringkussen. De grasmat in het park wordt elke week opnieuw voorzien van witte strepen, dan kan je op een ‘eigen’ veldje je voetbalwedstrijdje spelen. En het land van joggers, alleen of in een clubje of achter de buggy. Het land waar de buitenbank bezet is zodra de zon schijnt en de barrista’s met hun koffie naar het park komen.….

Nee, we zijn niet lyrisch, daar is het nog te koud voor. Jammer genoeg nog geen rokjesdag hier. met gemiddeld vier graden lager dan in bloesem3 kopie_newNederland laat het voorjaar nog op zich wachten, maar het zit in de lucht. Vandaag hebben we het geroken!

Onder de uitbundig bloeiende Japanse Kersen op het kerkhof van de Bispebjerg waren de picknickkleden al uitgerold. De  Denen vieren het begin van de lente.

5 gedachten over “Honderd dagen Kopenhagen

 1. Henk

  beste Sil en Rudi
  leuk jullie ervaring te lezen.
  wij deden rondje bollenvelden en strand in Noordwijk, met Inge’s Moeder.
  lekker zon maar een jas was nodig!
  hartelijke groet
  Henk en Inge

 2. Irma dus

  hi Sil en Rudi, ik geniet nog steeds van jullie updates en ja het weer geeft hier op dit moment veel zonneschijn. Uit de wind is het heerlijk . De blaadjes komen aan de bomen, in de tuin komen de knopjes tevoorschijn nu maar ontdekken hoe de plantjes de winter door zijn gekomen
  groetjes Irma.

 3. Kees Baart

  Wat een enthousiaste brief ontvingen we vanmorgen. Al spreek je de taal nog niet vloeiend, je hebt het wel erg naar je zin. Houd dat maar zo! Nu je drukpersen nog overbrengen en je eerste drukwerk kunnen we tegemoet zien. Hier gaat het leven gewoon zijn gangetje. We hebben nog steeds vrij veel aanloop, dus we horen er nog bij. Voorbije vrijdag was ik weer eens te gast bij vluchtelingenwerk in Hoofddorp. De secretaresse nam afscheid en daar voor was ik uitgenodigd. Dan merk je wel dat je geheugen, althans het mijne, bij het ouder worden achteruit gaat. Ik wist van veel medewerkers de naam niet meer. Maar goed, ik heb me zover nodig, er netjes uitgered en hoop de volgende keer weer te worden uitgenodigd. We waren blij met je post en kijken naar het volgende nieuws uit. Hartelijke groeten van Joop en Kees.

  Verstuurd vanaf mijn iPad

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s