Joris Driepinter

Altijd gedacht dat Joris Driepinter een Hollands knaapje was. Blijkt hij getekend te zijn door een Deense ontwerper. De avonturen van het ventje komen uit de pen van Dimitri Frenkel Frank en Paul Mertz, en zijn stoer en sterk. Zo kan Joris, dankzij het drinken van drie pinten melk per dag zelfs een olifant, of –voor de roeiers onder ons- een VIER op tillen.

images-1jorisdriepinter

Wij geloofden er in en dronken drie glazen melk per dag. Achter de reclame zat de melkmaffia die ons door die enorme Hollandse melkplas heen liet drinken. En of al die melk wel zo gezond was, wordt nu ook in twijfel getrokken. In elk geval was ik licht verbaasd toen ik midden in Kopenhagen een lichtreclame aantrof voor het drinken van de dagelijkse portie melk. Ook die Denen kunnen er wat van, geen drie pinten, maar een halve liter per dag.

IMG_2332 kopie_new

Twee dagen geleden liep ik in een van de zijstraten van de Østerbrogade en meende op een hoog en slank gebouw een graffiti te ontwaren waarvan ik uit de verte dacht dat er – Wie drinkt er melk – stond. Mijn aandacht was getrokken, daar moest ik heen. Wie zou er zo moedig – misschien is driest een beter woord – om HVA DRIKKER MØLR boven onder de dakrand te spuiten/ te rollen. De weg naar wat een graansilo bleek te zijn werd versperd door de spoorlijn en de bouw van een nieuw metrostation. Van de ene bouwput belandde ik in de andere. De silo stond tussen torenkranen en cementmolens aan een havenarm.

IMG_2194 kopie_newIMG_2196 kopie_new

Dit oude havengebied is de planologische uitdaging van Kopenhagen. Deze noordkant van de stad moet de komende decennia aan 400.000 mensen woonruimte en aan evenveel werk gaan bieden. Aan de ambitie van de stad om in 2025 CO2 neutraal te zijn en oesters uit de haven te kunnen eten, verandert dit plan niks. Het is een plan met veel eco, blauw en groen. De havenactiviteiten, die er ook nog zijn, de cruiseschepen leggen hier aan, worden verplaatst naar een nieuwe kade aan een aan te leggen polder. Er blijft een containerterminal en de banden met de haven van het Zweedse Malmø worden aangetrokken. Naast deze industriële bedrijvigheid is er in de plannen veel ruimte voor wonen, winkels en voor scholen, sport en spelen. De silo HVA DRIKKER MØLR (handtekening van de kunstenaar) is een landmark in dit geheel en wordt verbouwd tot 40 luxe appartementen. Verderop zijn al twee tot kantoren verbouwde betonsilo’s in gebruik en een haveninham verder is een fantastisch stervormig gebouw neer gezet. Ook de watersport wordt niet vergeten, overal zijn jachthavens en de kano- en de drie roeiverenigingen die al lang van de haven gebruikmaken, krijgen een nieuwe plek in de plannen.

Advertentie

2 gedachten over “Joris Driepinter

  1. Vera Wessels

    Hoi Sil,

    Wat een leuk verhaal! Je bent je daar al behoorlijk aan het oriënteren, zie ik. In Kopenhagen is dus ook grote behoefte aan woningen. Ik hoop dat ze het daar wat slimmer aanpakken dan hier in Nederland. We hebben hier echt een probleem. Een groot tekort aan betaalbare sociale huurwoningen. Nu, met de komst van zoveel vluchtelingen wordt het probleem alleen maar groter. Vluchtelingen met een verblijfstatus moeten binnen 3 maanden aan een sociale huurwoning geholpen worden. Zoveel voorraad is er niet. Zij krijgen voorrang. Die mensen moeten ook ergens worden, maar voor mensen die al heel lang bij Woningnet staan ingeschreven een ook wachten op een woning worden de wachttijden nu nóg langer. Dat is wel zuur.

    Ontdek verder in Kopenhagen. Ik vind het fijn om je belevenissen te volgen. Liefs, Veer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s