verkennen en kwartier maken

Eind vorig jaar -dat klinkt heel lang geleden, maar is het niet- zegden wij gedag aan velen. Gedag zeggen klinkt beter dan afscheid nemen. En dat moet het ook zijn. Wij zijn de wereld niet uit, maar terecht gekomen op ‘The happiest place on the planet’, als we de Denen mogen geloven. Rudi vertrok samen met Maud op 2 januari ’s ochtends vroeg om kwartier te maken in Kopenhagen. Ik had zeven weken eerder uit 13 snel bekeken huizen de keuze gemaakt voor een jaren ’30 appartement in Østerbro. Bijna 130 vierkante meter, een lange gang met aan de ene kant de zit- en de eetkamer en aan de andere kant twee slaapkamers, een badkamer en een keuken. Het geheel bevindt zich op de 1e verdieping en is bereikbaar via twee verschillende trappen. Het is een flat met een achterdeur! Terwijl de verhuizers in Leiden de vrachtauto laadden, belden de kwartiermakers enthousiast op. Ze hadden de sleutel, het appartement was geheel geschilderd, er kwamen nog nieuwe deurkrukken en het stucwerk op de plafonds was prachtig en het internet werkte al.

Op 5 januari bracht Floor me in alle vroegte naar Schiphol, en om negen uur voegde ik me bij Rudi die galant m’n koffer voorttrok van Norreport station naar International House. We verzeilden in het registratiecircus, waarbij Rudi als Kopenhagenaar aangemerkt werd en ik de opdracht kreeg me de volgende dag elders in de stad te melden. Op naar ‘huis’ waar Maud met koffie wachtte en instructie gaf over de wifi en aanverwante digitale zaken. De dagen daarop pendelden we enige keren met broer Rob (het zou een van de gebroeders Bever geweest kunnen zijn, hij had van alles bij zich) heen en weer tussen ons nieuwe huis en de plaatselijke Ikea, openden een Deense bankrekening, haalden nieuwe telefoons. Rudi verdween af en toe naar de universiteit en richtte daar zijn werkkamer in, uitzicht op een van de stadsmeren! Op donderdagochtend stonden de kasten en belde de verhuizer aan om de vrachtauto te legen. Zo konden we donderdagavond aan tafel eten, met echt bestek, port drinken op de bank, muziek luisteren en slapen in ons eigen bed.

IMG_2408IMG_2415

Zaterdagochtend vertrok Rob. De wind stak op en Kopenhagen verdween voor een aantal dagen in een natte wolk. We ontvingen onze eerste gasten; Corry en Gert van de roei, die in Kopenhagen waren om zoon, schoondochter en kleinkind te accommoderen. Zondag schoven we aan voor een Deense lunch met viseitjes, zalmsouflee, lamskotelet en chocoladetaart bij de decaan in Klampenborg en nu is het Deense leven gestart. Rudi gaat naar in het donker naar zijn kantoor met boterhammetjes en Nespresso-cupjes en komt in het vroege donker weer thuis. Dat is het moment dat we voelen wat we de afgelopen weken deden; gedag zeggen, inpakken, opbouwen en uitpakken. Het was niet niks. 😉

IMG_2439IMG_2188 kopie_new

-wordt vervolgd-

3 gedachten over “verkennen en kwartier maken

 1. Ans Westendorp

  Lieve Sil en Rudi,
  het klinkt alsof jullie de nieuwe plek al hebben veroverd en er ‘wel gaan varen’. Foto’s geven warme sfeer aan. En het normale leven met boterhammen en nespresso is al ingezet. We kennen jullie niet anders! Heerlijk zo’n beverbroer die alles kan en wil. Top.
  Inburgeren is volgende fase? Rudi is Kopenhagenaar… Wat ben jij geworden Sil, ander loket, ander…?
  Hier gaat alles gewoon door. Net zulk snert weer als bij jullie en lekker veel waaien. Geen roeiweer en s’avonds gordijnen dicht. Daar ook of is dat echt Hollands?
  Lieve groet van Ans (Guido komt morgen terug uit China)

 2. Henk

  Lieve Syl beste Rudi
  Leuk te horen dat jullie goed geland zijn.. Ook wat port meegenomen gelukkig. Ook hier veel wind, gewisseld met zon.
  Goede tijd gewenst. Ook namens Inge
  Henk

 3. Cora Smit

  Leuk om te lezen Silvia! Jullie appartement ziet er heel sfeervol uit. Dank je wel voor het mooie boekje dat ik zo rond de kerstdagen kreeg! Heel veel succes met het inburgeren!
  Cora

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s