Werelds beste knækbrød

Als je naar een Deens feestje gaat, wordt er vaak gevraagd iets lekkers mee te nemen. Dat resulteert altijd in een gevarieerde tafel met zoet en zout. Daar pikte ik het onderstaande recept op. Knækbrød is een hartig, maar niet te zout koekje. Dat knabbelt heerlijk weg, met of zonder smeersel. Het is simpel zelf te maken. Afgelopen Hemelvaart aten we het bij de borrel aan het kampvuur tijdens onze jaarlijkse kampeerpartij in Ommen. Daar beloofde ik mijn scoutingvrienden met dit recept de blog weer nieuw leven in te blazen. Het recept voor Verdens Bedste Knækbrød komt uit Politiken, de Deense Volkskrant.

Meng de volgende droge ingrediënten door elkaar in een kom.

1 dl pompoenpitten

1 dl (lichte) sesamzaadjes

1 dl havermout

1 dl zonnebloempitten

1 dl lijnzaad

½ dl chiazaad

3 ½ dl roggemeel

1 tl bakpoeder

2 tl zout

Voeg daarna de natte ingrediënten toe.

2 dl koud water

1 ¼ dl neutrale olie, zonnebloem- of koolzaadolie

Roer goed totdat je een klont deeg hebt, consistentie klei. Je kunt ook de mixer -deeghaken- in het deeg zetten, of als je een KitchenAid hebt de boel met de vlinder mengen.

Deel het deeg in tweeën. Leg een deel op een vel bakpapier (38 x 42). Leg er een ander vel bakpapier boven op en druk het deeg uit tot een dikke plak. Laat het bakpapier erop liggen en rol het met een deegroller uit tot het een 2-3 mm dik is. Probeer het zo gelijkmatig mogelijk uit te rollen, het hele vel bakpapier is dan bedekt. Neem een mes of een pizzaroller en kerf het deeg in vierkante, rechthoekige, driehoekige of vliegervormige stukjes. Als het gebakken is, valt het uit elkaar of breek je het zo in stukken. Met de tweede helft van het deeg doe je hetzelfde. Het bovenste vel bakpapier gaat niet mee in de oven. Bak je knækbrød in een voorverwarmde 190 graden heteluchtoven. De totale baktijd is 20 minuten, ik wissel de platen halverwege om. Laat afkoelen, breek in stukjes en bewaar luchtdicht. Eet het met hummus of een ander smeersel.

P.S. ik gebruik een dl-maatje. Het kan ook met een klein glas of een half gevuld kopje. Variëren kan naar eigen inzicht, je kunt ook andere zaden of noten gebruiken. Het recept is voor twee volle bakplaten.

6 gedachten over “Werelds beste knækbrød

 1. Jan Hirdes

  Nou lekker dan. Heb ik dus gemist😬 Volgend jaar weer op het menu😁 Gr Jan

  Verstuurd vanaf mijn iPad

  Hirdes Energie Techniek

  JAN HIRDES Hirdes Energie Techniek Witbolstraat 46 1032 LD Amsterdam t: 020 6652501 m: 06 46400730 e: janhirdes@hirdes-energie.nl

 2. Joke van der Putte

  Lieve Silvia, verrassend en natuurlijk inspirerend je bericht en vooral goed om even iets van je te horen, en daarbij heb ik nu ook de herinnering aan Denemarken en jullie gastvrije en prachtige huis. Zondag 14 juli ga ik weer voor een week naar Zweden, ook Scandinavië, met zn zo eigen charme, en vind dat een heerlijk vooruitzicht. Dag lieve Silvia, alle goeds, liefs en dikke kus, Joke.

  Verstuurd vanaf mijn iPhone

  >

 3. Irma Gehenrr

  Hi Silvia leuk dat je in Ommen aan het kamperen was. Met Scouting ben ik daar zoveel geweest.
  Incl. Kampstaf voor vele weken. Ik zal je mail graag blijven lezen. Groet ook voor Rudie, lfs. Irma

 4. M.J. van der Wal

  Lieve Silvia, Wat leuk weer iets van je te horen en dat je blog weer gaat functioneren. Elisabeth en ik hebben ons regelmatig afgevraagd hoe het met jou/jullie was. Genieten jullie ook van de zomer? Mocht je een keer in de buurt zijn, dan welkom om weer eens bij te praten. Hartelijke groet ook aan Rudi, van ons beiden, Marijke & Elisabeth En bedankt voor dit recept!

  Verstuurd vanaf mijn iPhone

  >

 5. Roos van der Mast

  Beste Sylvia,
  Dank voor het leuke recept en leuk om weer wat van je (jullie) te horen!
  Hartelijke groet, ook aan Rudi

 6. Renee

  Ha Silvia, wat leuk om weer wat van je te horen! Maak je het goed?
  Ik ga binnenkort het knaekbrod maken, spullen gekocht bij de Helianth.
  xxx Renee

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s