Jævndøgn

Het is jævndøgn. Een mooi Deens woord dat dag en nachtevening betekent. Vandaag draaien de rollen om. De nacht is even lang als de dag en vanaf nu gaat de dag het winnen. Hier op 56 graden NB zijn we wel erg bewust geworden van de lengte van de dagen en volgen we het weer en de berichten daarover op de voet. Gemiddeld is het hier kouder dan in Nederland, vaak scheelt het vijf graden, maar soms ook meer. Dan zien we met gemengde gevoelens het weerkaartje in de digitale krant of kijken op de weerApp. Gisteravond sneeuwde het hier nog nat, maar ’s morgens waren we, al rond zes uur, gewekt door een stralende zon. Dus liepen we tegen achten buiten, door bos en park en constateerden dat de sneeuwklokjes aan het eind raakten en de winterakonieten ook. De spechten roffelden in het hout. De buizerd mauwde boven ons hoofd. Onder de kale beuken rommelden de merels tussen de dorre bladeren en er was een frisse groene plek. Nadere inspectie wees uit dat het de eerste bosanemonen waren/zijn. Nog niet in bloei, maar bijna… Die kleine tere lichtroze bloemetjes, ze kondigen de echte lente aan.

IMG_0596

Tijd voor een voorjaarstafeltje!

Vandaag is het (Perzisch) nieuwjaar.

Happy Nowruz!

4 gedachten over “Jævndøgn

  1. Irma dus

    Een tafel vol met voorjaars planten en lekkers ziet er heel goed uit. Hier begint de lente ook heel voorzichtig met een klein beetje zon en straffe wind vandaag. Geniet er van!

  2. Gerdi

    Ook de tuin op de Donsvlinder vol met krokussen en narcissen en… afgelopen week de tuinstoelen al klaargezet. Zelfs de specht vlakbij horen trommelen. Nog even en onze krentenbomen staan weer in bloei! Leuk Sil, weer van je te lezen!! Liefs, Gerdi

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s